Inhimillinen IT-projekti - lataa opas

Särähtääkö SharePoint korvassa?

Särähtääkö SharePoint korvassa?

Kerron innoissani uudelle kuulijalle teknisestä ratkaisustamme:

”Meidän rakentamamme alusta hyödyntää siis asiakkaan omaa  Microsoft 365-ympäristöä, mikä mahdollistaa muun muassa SSO-kirjautumisen. Voit niillä omilla 365-käyttäjätunnuksilla käyttää kaikkea järjestelmään rakennettua eikä tarvitse taas opetella uutta paria tunnuksia.”

Kuulijani näyttää höristävän korviaan. Hyvä, koukussa on! Jatkan siis juttua:

”Ja oli se sitten myynnin-, projektien- tai vaikka sopimustenhallintaa, tiedot järjestelmässä tallentuvat asiakkaan oman Microsoft 365 -ympäristön SharePoint-listoille ja dokumenttikirjastoihin eikä tarvita uusia palvelimia tietokannoille eikä…”

Ennenkuin ehdin jatkaa pidemmälle, mieleni rekisteröi kuulijani kohonneet kulmat, kiristyneet leukaperät ja tyhjäksi valahtaneen katseen. Nonni, taas tätä. Sen se nyt vain kuuli, SharePointin. Päätän sitkeästi jatkaa kuvaustani järjestelmästä.

”Eli siis kaikkea tietoa voi käyttää meidän alustan lisäksi myös normaalin SharePoint-käyttöliittymän kautta”, kerron tyytyväisenä.

Tämä ei ainakaan toimi. Yhdestä henkilöstä koostuvan yleisöni suupielet kiristyvät entisestään ja silmät alkavat harhailemaan. Ei tämä nyt ollut kyllä tässä, ajattelen ja vaihdan kulmaa.

”SharePoint-mobiilisovelluksen kautta meidän ratkaisua voi helposti käyttää myös liikkeellä ollessaan missä vain, siis sitä yhtä ja samaa responsiivista ratkaisua. Ei tarvitse tehdä erillistä mobiilikehitystä”, kuvailen polleana.

Olisi näemmä sittenkin pitänyt tuon sijaan huutaa, että säästät siis selvää rahaa. No, kokeillaan tätä:

”Erityisen hienoa tässä on se, että kun tieto on siellä omilla SharePoint-listoilla, se on myös tietosuojan ja tietoturvan kannalta paras ratkaisu. Ei tarvitse luovuttaa tietoa toimittajan palvelimillekaan näinä GDPR-aikoina.”

Ei vastausta. Vain SharePoint raikuu kuulijan korvissa. Hyvä on siis. Otetaan raflaavampi linja. Katastrofitilanteiden maalailu palauttaa kiinnostuksen aina.

”Ja ajattele! Vaikka me toimittajana kadottaisiin taivaan tuuliin, teidän tiedot pysyisivät aina tallessa silti, siellä teidän omassa SharePoint-kirjastossa!”

Näen elämän pilkahduksen tyhjän katseen takana ja olen melko varma, että kuulijani reagoi puheeseeni.  Alan kuitenkin olla epätoivoinen. Ihan sama, kerronko ratkaisun mutkattomuudesta ja monipuolisuudesta, helposta kirjautumisesta, erinomaisesta tietoturvasta tai mobiilikäytöstä, mikään ei niinsanotusti resonoi. Turvaudun vanhaan kunnon rehellisyyteen:

”No hei ei mekään tykätä SharePontin vakiokäyttöliittymästä! Siksi me tämä oma alusta rakennettiinkin! Ettei kenenkään koskaan enää ikinä missään tarvitsisi yrittää jäsennellä mielessään tietoa SharePoint-listojen pohjalta. Aikamoinen Houdini saa olla, jos siihen pystyy. Tässähän kuoritaan kermat päältä Microsoft 365:n tarjoamista mahdollisuuksista ja liimataan ihmisille sopiva käyttöliittymä päälle, että pysytään kaikki järjissämme siellä töissä niitä suuria rakenteellisia tietomassoja pyörittäessämme.”

Noin. Löytyihän se sieltä, kuulijan keskittymiskyky. Ei me tokikaan teille pelkkää SharePointia myytäisi vaikka pyydettäisiin.

RÄIKEÄN MYYNNILLINEN EPILOGI: MICROSOFT 365 JÄRJESTELMÄINFRASTUKTUURINA

Tämä tarina on siis toki fiktiota, mutta löyhästi mukaeltu todellisuudesta. Perinteisesti SharePoint nostaa monen ihon kananlihalle, vaikka ei tarvitsisi. Kysymys on nimittäin vain siitä, osataanko SharePoint valjastaa muun Microsoft 365-ympäristön ohella käyttöön oikein.

Pilvilammen Sopivin 365 -liiketoiminta-alusta hyödyntää asiakkaan organisaation omaa Microsoft 365-ympäristöä (HOX! GDPR-jutskat!) ja mahdollistaa monipuolisten tiedonhallintaratkaisujen kehittämisen näppärästi, nopeasti ja muuttuvaan arkeen alituisesti mukautuen. Microsoftin kokoinen jättiläinen kehittää palveluitaan sellaista tahtia, että myös meidän alustamme hyödyntämismahdollisuudet kasvavat koko ajan vauhdilla. Seuraavia seikkoja nykyiset asiakkaamme arvostavat tavassamme hyödyntää M365-ympäristöä:

  • Nopea käyttöliittymä
  • Tiedon säilytys omassa ympäristössä
  • Yksilölliseen tarpeeseen rakennettu ratkaisu
  • Mobiilikäyttö ilman mobiilikehitystä
  • Ei palvelinhankintoja eikä niiden ylläpitomurheita
  • Kevyt kehittää ja mieletön määrä mahdollisuuksia

Kannattaa siis pirauttaa meille etenkin siinä tapauksessa, että käytössä on jo Microsoft 365 ja yrityksen arkea pyöritellään vähintäänkin yhdessä excel-taulukossa.